Dziś Światowy Dzień Mycia Rąk. Pamiętacie o podstawowej higienie?

Od 100 do 10 tysięcy komórek drobnoustrojów trafia na nasze dłonie za każdym dotknięciem klamki, banknotu czy poręczy. Brudne ręce są przyczyną licznych chorób, a w niektórych regionach świata nawet śmierci. Wystarczy odruchowo dotknąć nieumytymi rękami okolic oczu, nosa czy ust i jesteśmy narażeni na ryzyko infekcji. Dzień ten nabiera szczególnego znaczenia w dobie pandemii.

W 2008 roku UNICEF ustanowił 15 października Światowym Dniem Mycia Rąk. Celem obchodów jest podniesienie świadomości ludzi na temat wpływu prawidłowego mycie rąk na zdrowie. By pozbyć się bakterii z dłoni, wystarczy przez kilkadziesiąt sekund myć je wodą z mydłem. Lub skorzystać z podręcznego środka dezynfekującego. To w zupełności wystarcza, by pozbyć się nawet 90 procent bakterii.

Brudne ręce przyczyną chorób

Trudno uwierzyć, ale wiele osób zapomina o tej podstawowej zasadzie higieny. A to właśnie na dłoniach przenoszone mogą być drobnoustroje odpowiedzialne za salmonellę, grypę, wirusowe zapalenie wątroby typu A, biegunkę i zatrucia pokarmowe. Szacuje się, że na skórze rąk, na 1 centymetrze kwadratowym jest ich od 40 tysięcy do prawie 5 milionów. Badania ujawniły, że aż 70 procent ludzi nie myje rąk po skorzystaniu z toalety, a 95 procent nie myje ich prawidłowo. Badania nawet nie uwzględniają liczby tych, którzy myją przed skorzystaniem...

Częste źródła zarazków w domu to:

  • skażona żywność i woda
  • często dotykane powierzchnie, np. klamki, krany, piloty do telewizora, telefony
  • klawiatury komputerowe i myszki
  • obszary związane ze sprzątaniem i gospodarowaniem śmieciami, np. kosze, zlewy i toalety
  • domowe odpady - zepsute produkty spożywcze, zużyte chusteczki i brudne pieluszki
  • akcesoria do mycia lub sprzątania - szmatki, gąbki, brudne szczoteczki do zębów
  • zwierzęta domowe i inne, np. gryzonie i muchy

Jak twierdzą organizatorzy kampanii uświadamiających społeczeństwo - wykształcenie szczególnie w młodych ludziach nawyku mycia rąk z użyciem mydła przed jedzeniem i po skorzystaniu z toalety, może ocalić więcej istnień ludzkich niż jakakolwiek szczepionka. Według wytycznych WHO ta czynność powinna trwać około minuty. Tyle czasu potrzeba, aby drobnoustroje i wirusy zostały dokładnie spłukane. 30 sekund to absolutne minimum.

Instrukcja prawidłowego mycia rąk

  • myj ręce ok. 30 sekund
  • rozpocznij od zmoczenia rąk wodą
  • nabierz tyle mydła, aby pokryły całą powierzchnię dłoni
  • dokładnie rozprowadź mydło po powierzchni pocierając o siebie rozprostowane dłonie
  • pamiętaj o dokładnym umyciu przestrzeni między palcami, grzbietów palców oraz okolic kciuków
  • na koniec dokładnie opłucz ręce wodą i wytrzyj ręce do sucha jednorazowym ręcznikiem
Instrukcja prawidłowego mycia rąk

Myjąc ręce w miejscu publicznym staraj się nie dotykać umytymi rękoma klamek, drzwi oraz innych elementów wyposażenia - mogą znajdować się na nich liczne bakterie. Wychodząc możesz posłużyć się papierowym ręcznikiem, który ograniczy kontakt z drobnoustrojami.

Subskrybuj rudzianin.pl

google news icon