Laureatami ubiegłorocznej edycji konkursu i autorami przepisów, które znalazły się w dziewiątym wydaniu kalendarza kulinarnego, są:
- Agnieszka Helińska,
- Patrycja Rojek,
- gruzińscy wolontariusze Beka i Mamuka,
- Andrij Gumiennij,
- Izabela Skalik,
- Grzegorz Lip,
- Marek Judycki,
- Aleksandra Majewska,
- Anna Duszyńska,
- Iwona Wieczorek,
- Adrianna Szefer,
- Helena Wszołek.
Wszystkie przepisy zostały zebrane w kalendarzu kulinarnym na 2023 rok, który wydał rudzki magistrat.
- Kalendarz „Rudzkie Smaki” to wyjątkowa publikacja, składająca się z przepisów nadesłanych przez mieszkańców regionu. Kolejny rok uczestnicy konkursu dzielili się recepturami na swoje sprawdzone dania i smakołyki. Często są to przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, wspomnienia smaków dzieciństwa czy okolicznościowych wizyt u babci. Co miesiąc najlepsze propozycje były nagradzane i to właśnie one są prezentowane w kalendarzu – mówi Krzysztof Piecha naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta UM Ruda Śląska.
Wykonanie zdjęć potraw do kalendarza było możliwe dzięki Barbarze Rolnik oraz uczniom z Zespołu Szkół nr 2 w Rudzie Śląskiej, którzy przygotowali zwycięskie dania według receptur nadesłanych przez mieszkańców.
"Rudzkie smaki 2023"
Przed nami dziesiąta edycja kalendarza i zabawa zaczyna się od nowa.
- Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2023 roku. Przed nami X, jubileuszowa edycja konkursu. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają w tym roku najnowszą książkę dr hab. Doroty Świtały-Trybek pt. "Dobra rada złota warta, czyli porady dla śląskiej gospodyni” – zachęca Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. - Autorka zawarła w książce ponad 600 różnych porad dotyczących prowadzenia gospodarstwa domowego. Wskazówki te oparte są na materiałach z XIX i pierwszej połowy XX wieku, ale wiele z nich jest nadal aktualnych.
Zadanie na styczeń
W styczniu preferowane będą przepisy na danie dla zwolenników sportów zimowych. Co najlepiej zjeść po wyjeździe na narty czy snowboard? Albo sanki i łyżwy? Propozycje można nadsyłać do końca stycznia do rudzkiego magistratu. Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy wysyłajcie na adres media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.