To już ósma edycja konkursu dla mieszkańców Rudy Śląskiej. Jego efektem, co roku, jest kalendarz z waszymi przepisami. Co miesiąc - inne smakołyki. Często są to przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, ale również wasze autorskie - wyjątkowe pomysły. Co miesiąc najlepsze propozycje są nagradzane i to właśnie one są prezentowane w kalendarzu. Rudzki magistrat zaprasza do wspólnej zabawy nie tylko mieszkańców naszego miasta, ale całego regionu. Bo lubimy maszkycić również potrawy sąsiadów.
Prace zostaną ocenione według następujących kryteriów:
- pomysłowość i oryginalność
- nawiązanie do regionalnych tradycji kulinarnych
- interpretacja tematu
- spełnienie wymogów formalnych
Przepisy można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.
Smakiem czerwca została hekele - śląska sałatka śledziowa. Przepis na nią zaproponował Jarosław Piłat, a sama sałatka jest bardzo znana i zyskała już uznanie ekspertów, bowiem hekele trafiły na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Laureaci poszczególnych miesięcy, oprócz publikacji w kalendarzu 2022, otrzymają w tej edycji książkę kucharską „Kulinarne nawigacje - wegetariańska kuchnia domowa” autorstwa Agnieszki Jasińskiej. Zawiera ona ponad 100 wegetariańskich przepisów na bazie polskich produktów.
W minionych miesiącach jury podjęło decyzję o zamieszczeniu w kalendarzu przepisów na:
- Babka ze szczyptą pikanterii
- Wodzionka
- Wielkanocny tort
- Kwietniowy przekładaniec
- Deser z nutką kawy
Wszystkie znajdziecie pod tym linkiem. Smacznego!
Zobaczcie też, jak prezentuje się kalendarz na ten rok w naszej galerii.