Na Ficinusie o śląskich kulinarnych tradycjach bożonarodzeniowych

Biblioteka Ficinus zaprasza w czwartek, 12 grudnia, na wyjątkowe spotkanie poświęcone kulinarnej tradycji Śląska. O sekretach śląskiej kuchni opowiadać będą Ernestyna Kubecka z Koła Gospodyń Wiejskich w Dębieńsku i dr hab. Dorota Świtała-Trybek, profesor Uniwersytetu Opolskiego - badaczka dziedzictwa kulturowego regionu.

Ernestyna Kubecka - pasjonatka śląskiej tradycji kulinarnej - w swojej książce "Cztery pory roku w kuchni śląskiej" ukazuje bogactwo smaków i zwyczajów związanych z kuchnią naszego regionu. Autorka opowie o swojej pracy nad książką, inspiracjach oraz roli tradycji kulinarnych w codziennym życiu Ślązaków.

– Poprzez moją książkę chciałam przypomnieć nasze śląskie potrawy, zachować pamięć i dziedzictwo rodzinne kilku pokoleń zwolenników kuchni domowej – mówi Ernestyna Kubecka. - Co istotne, wszystkie przepisy zostały przedstawione w książce w języku polskim i śląskim. Znajdziemy w niej receptury między innymi na hekele, makrony, ajntopf czy hauskyjza.

Z kolei profesor Dorota Świtała-Trybek podzieli się swoją wiedzą na temat śląskich tradycji kulinarnych, ich historycznych korzeni oraz znaczenia w budowaniu lokalnej tożsamości.

– Opowiem o kulinarnych zwyczajach Śląska, zdradzę ciekawostki o tradycyjnych potrawach i ich symbolice. Szczególną uwagę poświęcę zwyczajom i potrawom bożonarodzeniowym – wylicza prof. Dorota Świtała-Trybek.

Profesor Dorota Świtała-Trybek od 30 lat bada dziedzictwo kulturowe Górnego Śląska, zajmuje się między innymi zwyczajami i obrzędami, kulturą regionalną, kulinariami, turystyką kulturową, religijnością i pobożnością ludową. Efektem jej pracy jest 10 monografii autorskich i współautorskich, 6 prac pod redakcją i prawie 150 artykułów naukowych. 22 listopada odebrała nagrodę im. Wojciecha Korfantego - przyznawaną osobom, instytucjom, organizacjom przyczyniającym się do promocji Górnego Śląska w skali kraju i świata dzięki swym dokonaniom społecznym, kulturalnym, naukowym, politycznym, przedsiębiorczości i innowacyjności.

Spotkanie w Bibliotece Ficinus rozpocznie się o godz. 17.00, 12 grudnia. Przy okazji będzie można też zwiedzić ekspozycję muzealną "W dawnej śląskiej kuchni" i spróbować świątecznych pierników.

Pozar wirek kamera

Może Cię zainteresować:

Pożar pawilonu na Wirku z kamery na żywo

Autor: Jacek Skorek

09/12/2024

Lotto radoszowska

Może Cię zainteresować:

Mamy milionera w Rudzie Śląskiej. Gratulujemy wygranej!

Autor: Jacek Skorek

26/11/2024

Zalane chebzie ruda slaska

Może Cię zainteresować:

Chebzie doczeka się przebudowy dróg. Nie będzie zalewany przejazd pod wiaduktem?

Autor: Jacek Skorek

08/11/2024

Subskrybuj rudzianin.pl

google news icon