Ernestyna Kubecka - pasjonatka śląskiej tradycji kulinarnej - w swojej książce "Cztery pory roku w kuchni śląskiej" ukazuje bogactwo smaków i zwyczajów związanych z kuchnią naszego regionu. Autorka opowie o swojej pracy nad książką, inspiracjach oraz roli tradycji kulinarnych w codziennym życiu Ślązaków.
– Poprzez moją książkę chciałam przypomnieć nasze śląskie potrawy, zachować pamięć i dziedzictwo rodzinne kilku pokoleń zwolenników kuchni domowej – mówi Ernestyna Kubecka. - Co istotne, wszystkie przepisy zostały przedstawione w książce w języku polskim i śląskim. Znajdziemy w niej receptury między innymi na hekele, makrony, ajntopf czy hauskyjza.
Z kolei profesor Dorota Świtała-Trybek podzieli się swoją wiedzą na temat śląskich tradycji kulinarnych, ich historycznych korzeni oraz znaczenia w budowaniu lokalnej tożsamości.
– Opowiem o kulinarnych zwyczajach Śląska, zdradzę ciekawostki o tradycyjnych potrawach i ich symbolice. Szczególną uwagę poświęcę zwyczajom i potrawom bożonarodzeniowym – wylicza prof. Dorota Świtała-Trybek.
Profesor Dorota Świtała-Trybek od 30 lat bada dziedzictwo kulturowe Górnego Śląska, zajmuje się między innymi zwyczajami i obrzędami, kulturą regionalną, kulinariami, turystyką kulturową, religijnością i pobożnością ludową. Efektem jej pracy jest 10 monografii autorskich i współautorskich, 6 prac pod redakcją i prawie 150 artykułów naukowych. 22 listopada odebrała nagrodę im. Wojciecha Korfantego - przyznawaną osobom, instytucjom, organizacjom przyczyniającym się do promocji Górnego Śląska w skali kraju i świata dzięki swym dokonaniom społecznym, kulturalnym, naukowym, politycznym, przedsiębiorczości i innowacyjności.
Spotkanie w Bibliotece Ficinus rozpocznie się o godz. 17.00, 12 grudnia. Przy okazji będzie można też zwiedzić ekspozycję muzealną "W dawnej śląskiej kuchni" i spróbować świątecznych pierników.
Może Cię zainteresować:
Pożar pawilonu na Wirku z kamery na żywo
Może Cię zainteresować:
Mamy milionera w Rudzie Śląskiej. Gratulujemy wygranej!
Może Cię zainteresować: