Nowa włoska pizzeria Familok powstała w Rudzie Śląskiej. Założyło ją dwóch przyjaciół

W dzielnicy Kochłowice powstała nowa pizzeria, która w piecu opalanym drewnem piecze pizze w stylu włoskim. Nazywa się swojsko, Familok.

Familok znajduje się oczywiście w familoku. Konkretnie - na parterze budynku stojącego tuż przy kochłowickim Rynku, przy ul. Radoszowskiej 166.

Szalone powodzenie nowej pizzerii w Kochłowicach

Choć pizzeria w stylu włoskim została otwarta zaledwie tydzień temu, to już cieszy się szaloną popularnością. Codziennie wyprzedają się do cna, bo produkują tylko określoną liczbę "kulek" ciasta, leżakujących minimum 24 godziny w chłodni, z których później powstaje pizza. Zdarzyło się, że już o godz. 18 nie przyjmowali już więcej zamówień. Ludzie rezerwują tu pizzę nawet z jednodniowym wyprzedzeniem.

- Nie spodziewaliśmy się takiego sukcesu - przyznają właściciele Familoka, Przemek Filipiak i Bartek Wilczek. - Jeszcze na początku dowoziliśmy pizzę, ale już po kilku dniach zrezygnowaliśmy, bo się nie wyrabialiśmy. Teraz można tylko odebrać osobiście, a ludzie i tak nie rezygnują - mówią.

- Mieszkamy całe życie w Kochłowicach. Gdy chodziliśmy do liceum, stwierdziliśmy, że brakuje tutaj dobrej, włoskiej pizzerii. I jeśli nikt nie założy takiej, to my to zrobimy. I zrobiliśmy! - mówią.

Pizza kosztuje tu od 18 zł wzwyż

Poszli na specjalny kurs pizzerów, . Postawili piec do wypieku pizzy, opalany drewnem. W menu mają na razie samą pizzę, choć mają być też inne dania, m.in. kanapki. Najtańsza pizza, Napoletana, kosztuje tu 18 zł. Margherita jest o złotówkę droższa. Najdroższe kosztują 29 zł.

Pizze w Familoku mają ciekawe nazwy, nawiązujące do dzielnic i ulic Rudy Śląskiej. Np. Byko (z szynką gotowaną), Fryna (z szynką gotowaną i ananasem), Halymba (z kurczakiem, szynką, kukurydzą), Bielszo (z szynką parmeńską), Wirek (z szynką i karczochami), Tunkla (z kiełbasą salsiccia) czy Radoszowska (bez mięsa). Dodatkowo jest pizza Zakopiec z oscypkiem.

Spróbowaliśmy Zakopca (27 zł), i rzeczywiście, nie dziwimy się powodzeniu Familoka. Pizza bardzo dobra, ciasto odpowiednio wyrośnięte, dobre składniki.


Subskrybuj rudzianin.pl

google news icon