Orientalne ogórki i banoffee - rudzkie smaki wakacji

Dominika z Chorzowa i Iwona Antonik z Miasteczka Śląskiego zwyciężczyniami wakacyjnej edycji konkursu "Rudzkie Smaki". Ich przepisy trafią ma lipcową i sierpniową stronę kalendarza. A jeszcze do końca września można nadsyłać propozycje przepisów na potrawy jesienne.

UM Ruda Śląska
Smaki lata ruda slaska

Zwycięski przepis na lipiec, to orientalny dodatek do grillowanych mięs czy kiełbasy. Gruntowe ogórki w pikantno-słodkiej zalewie autorstwa pani Dominiki doskonale uzupełnią menu podczas letnich spotkań w plenerze.

– Ogórki przygotowujemy dzień wcześniej i odstawiamy na noc do lodówki. Podajemy w temperaturze pokojowej – radzi autorka przepisu.

Z kolei smakiem sierpnia zostało ciasto bananowe, które przygotowuje się błyskawicznie, ale wymaga wcześniejszego schłodzenia.

- Banoffee jest lekkie jak puch, orzeźwiające i bardzo proste w przygotowaniu – mówi Iwona Antonik. – Proponuję wersję ciasta na biszkopcie, ale na spód możemy również wykorzystać pokruszone ciasteczka wymieszane z masłem.

Przepis na orientalne ogórki w pikantno-słodkiej zalewie

Składniki:

  • 700 g ogórków gruntowych
  • 5 łyżek oleju arachidowego (może być także sezamowy lub dobrej jakości rzepakowy z zimnego tłoczenia)
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżek octu ryżowego
  • 5 łyżek sezamu
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki płatków chili (jeśli ktoś woli łagodniejsze - 1 łyżeczka)
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Ogórki kroimy w słupki, słupki w kawałki 3-4 cm długości każdy. Przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy w podanych powyżej ilościach sos sojowy, ocet ryżowy, olej, miód, dodajemy płatki chili, cukier trzcinowy, wyciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku. Na patelni prażymy na złoty kolor sezam i dodajemy do zalewy. Mieszamy. Dodajemy ogórki i ponownie mieszamy starając się, aby zalewa oblepiła kawałki ogórków. Odstawiamy pod przykryciem na całą noc (ok. 12 godzin) do lodówki. Po wyjęciu ponownie mieszamy - ogórki w tym czasie puściły sporo wody - jeśli jest jej za dużo, część możemy odlać, jeśli nie - mieszamy z ogórkami i zalewą i zostawiamy, żeby całość „odpoczęła”. Podajemy najlepiej w temperaturze pokojowej.

Przepis na Banoffee

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 160 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:

  • puszka słodkiego mleka skondensowanego lub puszka gotowego kajmaku
  • 4 banany
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 gorzka czekolada
  • sok z cytryny, 4 łyżki drobnego cukru

Przygotowanie:

Biszkopt: oddzielamy żółtka od białek. Żółtka z wodą, cukrem i cukrem waniliowym ucieramy na puszystą masę. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno. 2 rodzaje mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo na przemian do masy z żółtek dodajemy białka i mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając na niższych obrotach. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut do suchego patyczka. Odkładamy do wystudzenia.

Puszkę mleka skondensowanego wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na lekkim ogniu przez 2 godziny, wyjmujemy i studzimy. Można również wykorzystać puszkę gotowego kajmaku.

Banany kroimy na plastry grubości ok. 1,5 cm, skrapiamy sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru.

Biszkopt nasączamy lekkim naparem z herbaty z cukrem. Rozsmarowujemy na nim masę kajmakową, na niej układamy plasterki bananów, następnie wykładamy ubitą śmietanę i posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Przepisy na wrzesień - smak jesieni

Wrześniowa karta kalendarza dedykowana jest jesieni. Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem "Rudzkie Smaki".

Subskrybuj rudzianin.pl

google news icon