Zwycięski przepis na lipiec, to orientalny dodatek do grillowanych mięs czy kiełbasy. Gruntowe ogórki w pikantno-słodkiej zalewie autorstwa pani Dominiki doskonale uzupełnią menu podczas letnich spotkań w plenerze.
– Ogórki przygotowujemy dzień wcześniej i odstawiamy na noc do lodówki. Podajemy w temperaturze pokojowej – radzi autorka przepisu.
Z kolei smakiem sierpnia zostało ciasto bananowe, które przygotowuje się błyskawicznie, ale wymaga wcześniejszego schłodzenia.
- Banoffee jest lekkie jak puch, orzeźwiające i bardzo proste w przygotowaniu – mówi Iwona Antonik. – Proponuję wersję ciasta na biszkopcie, ale na spód możemy również wykorzystać pokruszone ciasteczka wymieszane z masłem.
Przepis na orientalne ogórki w pikantno-słodkiej zalewie
Składniki:
- 700 g ogórków gruntowych
- 5 łyżek oleju arachidowego (może być także sezamowy lub dobrej jakości rzepakowy z zimnego tłoczenia)
- 5 łyżek sosu sojowego
- 5 łyżek octu ryżowego
- 5 łyżek sezamu
- 2 łyżki miodu płynnego
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki płatków chili (jeśli ktoś woli łagodniejsze - 1 łyżeczka)
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Ogórki kroimy w słupki, słupki w kawałki 3-4 cm długości każdy. Przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy w podanych powyżej ilościach sos sojowy, ocet ryżowy, olej, miód, dodajemy płatki chili, cukier trzcinowy, wyciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku. Na patelni prażymy na złoty kolor sezam i dodajemy do zalewy. Mieszamy. Dodajemy ogórki i ponownie mieszamy starając się, aby zalewa oblepiła kawałki ogórków. Odstawiamy pod przykryciem na całą noc (ok. 12 godzin) do lodówki. Po wyjęciu ponownie mieszamy - ogórki w tym czasie puściły sporo wody - jeśli jest jej za dużo, część możemy odlać, jeśli nie - mieszamy z ogórkami i zalewą i zostawiamy, żeby całość „odpoczęła”. Podajemy najlepiej w temperaturze pokojowej.
Przepis na Banoffee
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki ciepłej wody
- 160 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 80 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto:
- puszka słodkiego mleka skondensowanego lub puszka gotowego kajmaku
- 4 banany
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 gorzka czekolada
- sok z cytryny, 4 łyżki drobnego cukru
Przygotowanie:
Biszkopt: oddzielamy żółtka od białek. Żółtka z wodą, cukrem i cukrem waniliowym ucieramy na puszystą masę. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno. 2 rodzaje mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo na przemian do masy z żółtek dodajemy białka i mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając na niższych obrotach. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut do suchego patyczka. Odkładamy do wystudzenia.
Puszkę mleka skondensowanego wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na lekkim ogniu przez 2 godziny, wyjmujemy i studzimy. Można również wykorzystać puszkę gotowego kajmaku.
Banany kroimy na plastry grubości ok. 1,5 cm, skrapiamy sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru.
Biszkopt nasączamy lekkim naparem z herbaty z cukrem. Rozsmarowujemy na nim masę kajmakową, na niej układamy plasterki bananów, następnie wykładamy ubitą śmietanę i posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przepisy na wrzesień - smak jesieni
Wrześniowa karta kalendarza dedykowana jest jesieni. Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem "Rudzkie Smaki".