Peerelowski fast food, czyli kurczak z rożna. Hungry Birds zapraszają do Halemby

W minioną sobotę w Halembie pojawił się nowy punkt gastronomiczny. Jeśli komuś brakowało kury z rożna - tam zaspokoi swój kulinarny gust. Budka Hungry Birds stanęła obok hali sportowej, przy ulicy Kłodnickiej.

Hungry birds ruda slaska

Tym razem nie kolejny kebab czy hamburgery. To klasyka, na której wychowały się pokolenia Polaków - kurczaki z rożna, czyli polski fast food z PRL-u. Po czasach kiedy budki z - jak to w wicu mawiał kogut - "solarium i karuzelą" były na każdym rogu - pieczone ptoki zaczęły znikać. A smaki pozostały. I to właśnie do tych smakoszy zakręconego drobiu kierują swoją ofertę młodzi rudzianie, którzy postanowili smacznie, szybko i zdrowo dokarmiać mieszkańców Rudy Śląskiej i nie tylko.

- Jesteśmy młodym małżeństwem. Ja na co dzień jestem nauczycielką, a mąż pasjonującym się gotowaniem pośrednikiem nieruchomości. Jednak z racji tego, iż lubimy wyzwania - postanowiliśmy stworzyć coś swojego i wpasować się w potrzeby naszych najbliższych sąsiadów - czyli mieszkańców Halemby - piszą właściciele, Marta i Daniel Lis. - Sami z reguły jesteśmy zabiegani, a lubimy dobrze zjeść. Niestety w większości przypadków to co szybko i smacznie, nie równa się zdrowo. Dlatego my połączyliśmy te trzy rzeczy ze sobą i postanowiliśmy się nimi dzielić. Dzięki temu, że mięso pozyskujemy od lokalnych dostawców, a marynatę przygotowujemy sami, to właśnie u nas zjecie smacznie, szybko i zdrowo.

Jak na razie - po dwóch dniach od wielkiego otwarcia - opinie gości są bardzo pozytywne:

- Można powiedzieć, że z nie jednego pieca się jadło kurczaka. Ten kurczak porwał mnie od pierwszej nutki zapachowej, która doleciała do moich nozdrzy. Mam ochotę jeść go codziennie. Idealnie przyprawiony, soczysty i ta skórka, która jest równocześnie soczysta i chrupka. Ekipa daje radę, marynata mistrzostwo świata. Gdyby w Polsce street food - tak jak w Bangkoku - mógł dostać gwiazdki Michelin, ten kurczak dostałby 3/3. Od siebie bardzo polecam! Codziennie świeże.
- Jedzonko pyszne, zarówno kurczak, jak i nuggetsy i frytki! Kurczak, świeży, soczysty, dobrze zamarynowany z chrupiącą skórką. Przyjechaliśmy z Mikołowa i na pewno wrócimy! Najlepszy kurczak w okolicy! P.S. Jednym kurczakiem spokojnie 4 osoby się najadły i jeszcze zostało!

Zwłaszcza ten ostatni komentarz może nastrajać optymistycznie fanów kur-olbrzymów. Bo największym smutkiem dla kurczakowego łasucha jest zamówić swoje ulubione danie i otrzymać coś... wielkości średniej papugi.

Przejscie nowy bytom

Może Cię zainteresować:

O krok od tragedii w Nowym Bytomiu. I to na przejściu dla pieszych!

Autor: Jacek Skorek

10/07/2024

Trattoria corno doro bielszowice12

Może Cię zainteresować:

Śródziemnomorski klimat w Bielszowicach. Dawne "Pod kasztanami" - to dziś Trattoria Corno d'Oro. Można się poczuć jak na wakacjach w Italii

Autor: Jacek Skorek

09/07/2024

Osiedle nowy bytom 2

Może Cię zainteresować:

Nowe osiedle w Nowym Bytomiu - znamy więcej szczegółów

Autor: Jacek Skorek

08/07/2024

Subskrybuj rudzianin.pl

google news icon