Smak października wybrany, ale by domknąć kalendarz potrzebne są jeszcze przepisy na listopad i grudzień. Możne je przesyłać do końca miesiąca. Zadanie na listopad - to po prostu danie na ciepło, z kolei na grudzień - danie lub przysmak na wigilijny stół.
– Dwa ostatnie smaki chcemy wybrać już na początku grudnia, tak aby zdążyć z wydaniem kalendarza z przepisami laureatów przed Nowym Rokiem - mówi Iwona Małyska z Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. - Będzie to już dziesiąty kalendarz kulinarny z potrawami mieszkańców naszego regionu.
Smakiem października jury ogłosiło placek jogurtowy ze śliwkami według przepisu Marty Lip-Kornatki. Autorka zwycięskiego przepisu proponuje dodać do ciasta skórkę pomarańczy lub cytryny.
– Skórka pomarańczy lub cytryny w połączeniu ze śliwkami i aromatem cynamonu daje ciekawy smak. Deser w sam raz do jesiennej herbatki – poleca Marta Lip-Kornatka.
Placek jogurtowy ze śliwkami
Składniki:
- 2 jajka,
- szklanka cukru,
- dwie łyżki oleju,
- skórka pomarańczowa lub cytrynowa,
- szklanka jogurtu greckiego,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- śliwki,
- łyżka cukru i cynamon do posypania ciasta.
Przygotowanie:
Jajka łączymy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, jogurt oraz skórkę. Skórki powinno być sporo, np. z jednej całej pomarańczy lub jednej sporej cytryny. Mieszamy aż składniki się połączą. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, z wierzchu gęsto układamy przekrojone na pół, wydrylowane śliwki (miękką częścią do góry). Posypujemy cukrem i cynamonem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
– Cieszymy się, że mieszkańcy chcą brać udział w naszym konkursie i chętnie dzielą się swoimi przepisami. Zamykamy dziesiątą, jubileuszową edycję konkursu "Rudzkie Smaki" i już zapraszamy do przyszłorocznej odsłony – mówi Iwona Małyska.
Przepisy do listopadowej i grudniowej edycji można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem "Rudzkie Smaki".
Może Cię zainteresować:
Rudzkie Smaki - etap wakacyjny. Podzielcie się przepisami na pyszności
Może Cię zainteresować:
Armeriter daniem stycznia. X edycja konkursu "Rudzkie Smaki"
Może Cię zainteresować: