Rozpoczęła się jedenasta edycja "Rudzkich Smaków". Znamy już laureatkę stycznia

Kolejną edycję konkursu "Rudzkie Smaki" otwiera przepis na smak stycznia, który znajdzie w kalendarzu na 2025 rok. To ciasto z chałwą według receptury Barbary Kowal. Do końca lutego można też wysyłać swoje propozycje na ostatkowe przysmaki na luty.

UM Ruda Śląska
Rudzkie smaki styczeń

Laureatka stycznia wyłoniona - została nią Barbara Kowal i jej przepis na ciasto.

- Ciasto zaproponowane przez Panią Barbarę, to biszkopt przełożony dwoma rodzajami kremów. Lekkości i kruchości dodaje ciastu warstwa bezików, które znakomicie komponują się z chałwowym i czekoladowym kremem. Autorka przepisu proponuje krem na bazie budyniu i masła - podają organizatorzy konkursu.

A oto zwycięski przepis na ciasto z chałwą

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 łyżki wody.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i żółtka. Następnie dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy ocet i wodę. Biszkopt pieczemy w temp. 180 st. przez ok. 15 minut do suchego patyczka.

Krem:

  • 250 g masła,
  • 2 budynie waniliowe (ugotowane na mniejszej ilości mleka bez dodatku cukru),
  • 0,8 litra mleka,
  • 200 g małych bezików,
  • 300 g chałwy waniliowej,
  • 1 gorzka czekolada,
  • płatki migdałowe.

Przygotowanie:

Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Masło ucieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy porcjami ugotowane i ostudzone budynie. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej ścieramy na tarce o dużych oczkach chałwę, do drugiej dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy ¾ masy chałwowej, na masie układamy bezy, na nie wykładamy krem czekoladowy i przykrywamy biszkoptem. Wierzch ciasta i boki smarujemy pozostałym kremem chałwowym i posypujemy płatkami migdałowymi.

I smacznego!

Do końca lutego możecie wysyłać swoje propozycje na ostatkowe biesiady.

– Ostatnie dni karnawału, od tłustego czwartku aż do wtorkowych ostatków, obchodzono bardzo hucznie. Zabawom towarzyszył suto nakryty stół – mówi Iwona Małyska z Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta. – Znajdowało się na nim wiele słodkości, ale też mięsa, kiełbasy i różnego rodzaju przekąski.

Przepisy można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem "Rudzkie Smaki".

Pożar tramwaj ruda śląska4

Może Cię zainteresować:

Spłonęła banka na Niedurnego w Rudzie Śląskiej

Autor: Jacek Skorek

08/02/2024

Zatrzymani ruda śląska2

Może Cię zainteresować:

Czterech zatrzymanych rozbojarzy. Mężczyźni skatowali 15-latka za bluzę z logo Ruchu

Autor: Jacek Skorek

05/02/2024

Kto dziś ma czas na sprzątanie sieni? Można zlecić...

Może Cię zainteresować:

Masz dość sprzątania klatki schodowej? Rudzka Spółdzielnia Mieszkaniowa daje rozwiązanie

Autor: Jacek Skorek

22/01/2024

Subskrybuj rudzianin.pl

google news icon