Jan Wyżgoł podzielił się przepisem swojej babci na ciasteczka z marmoladą, które były jego ulubionym smakołykiem w dzieciństwie. Przedstawiamy zapis oryginalny.
- Tak mnij wiyncyj łod piynciolecio, a możno i dłużyj, łażom za mnom kartofeltasze moji babci Milki. Pamiyntom jeszcze, że zgodnie z nazwom ciasto tworzoły potuczone kartofle. Kołoczki boły posute puder cukrym, no i miały marmeladowy filong – wspomina Jan Wyżgoł.
Kartofeltasze
Składniki:
- 500 g monki
- 500 g kartofli
- 1 paczka proszku do pieczynio
- 50 g puder cukru
- 100 g masła
- 2 jajca
- szczypta soli (sypano srogimi palcami, coby niy boła szczyptusia),
- marmelada 150-200 g (jo kupioł w kubeczku 600 g)
- 1 jajco rozfyrlane do poszmarowanio surowych kołoczkow.
A terozki bier sie do roboty!
Blacha wyłoż papiorym do pieczynio. Piekarnik rozgrzyj – 180 stopni, gora/doł. Trocha drapci uworz pelkartofle (kartofle w mundurkach). Po łostudzyniu łobier je i posztamfuj (lub przepuść przez praskę). Wciep je do miski, dodej monka, proszek, jajca, miynkie (miękkie) masło, puder cuker, sól i wyrob ciasto. Nudelkulom rozplaszcz je na rubość 5 mm i takie plaskate pokryj (pokrój) na kwadraty. Na kożdym kwadracie pośtrzodku kidnij marmelada. Na jeji wierchu majom sie spotkać zagiynte rogi kwadratów. Toż jet teroz zagnij. Tak przigotowane kartofeltasze wsadź do bratruły (piekarnik). Nastow zygor na poł godziny, westchnij do św. Klymynsa i się dychnij. Po tym czasie wyciongnij kołoczki. Nostympny etap to przynście do maszkycynio, yno zważej na jynzyk – dej im łochodnońć.
Niych Wom smakuje!
A jeszcze do końca marca możecie nadsyłać swoje propozycje na wielkanocny stół.
– Tradycyjnie już w kalendarzu kulinarnym znajduje się miejsce na takie potrawy, które przygotowujemy raz w roku z okazji świąt. W tym czasie staramy się, aby na stole wielkanocnym znalazło się coś specjalnego, związanego z tradycją – mówi Iwona Małyska z Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta. – Święta wielkanocne na Śląsku zawsze charakteryzowały się dużą obfitością różnorodnych potraw i wypieków. Zachęcam do podzielenia się swoimi pomysłami na świąteczny stół.
Propozycje wielkanocnych dań czy deserów można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem "Rudzkie Smaki". Dla laureatów poszczególnych miesięcy - prezenty od miasta. I oczywiście publikacja w kalendarzu.
Może Cię zainteresować: