W konkursowym kalendarzu znajdziecie przepisy, jakich zwykle nie uświadczy się w kucharskich książkach.
- Często są przekazywane z pokolenia na pokolenie, wspomnienia smaków dzieciństwa czy okolicznościowych wizyt u babci. Co miesiąc najlepsze propozycje były nagradzane i to właśnie one są prezentowane w kalendarzu – mówi Krzysztof Piecha naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta UM Ruda Śląska.
Laureatami tegorocznej edycji i autorami przepisów, które znalazły się w ósmym wydaniu kalendarza kulinarnego, są:
- Iwona Wieczorek,
- Izabela Skalik,
- Marcelina Skubis,
- Anna Król,
- Anna Koźlik,
- Jarosław Piłat,
- Renata Młynarczuk-Żołna,
- Regina Krawiec-Dimitrowa,
- Michał Kaczmarczyk,
- Natalia Ciśniewicz,
- Agnieszka Jasińska
- Paulina Kociuba.
Smaczny ostatni kwartał 2021 roku w konkursie "Rudzkie Smaki"
Potrawa października - rolada z boczku
Składniki:
- 1 kg boczku surowego,
- 1 łyżka soli wymieszana z pieprzem czarnym i czerwonym, gałką muszkatołową i kurkumą,
- 3 ząbki czosnku, listki laurowe, ziele angielskie nasiona kolendry.
Przygotowanie:
Kawałek boczku nacinamy i rozkładamy, tak aby powstał jeden prostokąt mięsa. Rozbijamy tłuczkiem i nacieramy z obu stron solą z przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem. Zwijamy w roladę z dłuższej strony, obkładamy listkami laurowymi i zielem angielskim, obwijamy sznurkiem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie zawijamy w folię aluminiową, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Pieczemy około 1,5 godziny. Usuwamy folię, polewamy powstałym sosem i jeszcze na kilkanaście minut wkładamy do pieca, do zarumienienia się skórki. Po wyjęciu kroimy na plastry i podajemy na gorąco lub zimno.
Listopadowe placki z kiszonej kapusty
Składniki:
- 350 g kapusty kiszonej,
- 150 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 100 ml wody,
- 1 łyżeczka czarnuszki,
- sól, pieprz,
- masło klarowane/olej do smażenia,
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%
Przygotowanie:
Mieszamy w misce mąkę, jajko, wodę i przyprawy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Kapustę kiszoną dokładnie odciskamy, siekamy (nie musi być drobno). Do ciasta naleśnikowego dodajemy kapustę kiszoną. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane/olej. Nakładamy łyżką porcję ciasta, spłaszczając je możliwe jak najmocniej. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na rumiano (ok. 2-3 min). Po usmażeniu odkładamy placki z kapusty kiszonej na talerz z ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Placki podajemy z jogurtem naturalnym lub z kwaśną śmietaną.
Grudzień, czyli "Wigilijna gałąź"
Składniki:
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 2 kiwi,
- 2 łyżeczki chlorelli,
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżeczka sody,
- szklanka grubo siekanych dowolnych orzechów,
- szklanka rodzynek,
- skórka i sok z dużej cytryny,
- szklanka drobno pokrojonych suszonych moreli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki dowolnego nierafinowanego cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 1/3 szklanki oleju.
Przygotowanie:
Od natki pietruszki odrywamy grubsze łodyżki. Miksujemy blenderem z kiwi, chlorellą, mlekiem, sokiem, skórką z cytryny, olejem i cukrem. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy rodzynki, morele i grubo siekane orzechy. Wlewamy zblendowane składniki i dokładnie mieszamy. Formę do keksów wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Pieczemy 50 minut- do suchego patyczka- w 180°C, góra/dół, środkowa półka. Studzimy, polewamy lukrem i posypujemy różnościami.
Dziewiąta edycja "Rudzkich Smaków"
Czas więc rozpocząć dziewiątą edycję "Rudzkich Smaków" - na początek - styczeń. Do końca miesiąca możecie nadsyłać swoje kulinarne tajemnice na "zimowy obiad rozgrzewający, sycący a przede wszystkim pyszny" - na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.
- Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2022 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają zestaw materiałów promocyjnych miasta – zachęca Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
Warto podkreślić, że potrawy do kalendarzowych zdjęć przygotowali uczniowie Zespołu Szkół nr 2 w Rudzie Śląskiej pod kierunkiem Barbary Rolnik.