Kombinacja delikatnego, puszystego ciasta szpinakowego, wyrazistego łososia i kremowego serka z dodatkiem chrzanu tworzy harmonijną całość, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Szpinakowe rollsy z łososiem to smaczna, zdrowa i wygodna przekąska, która świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinnych przyjęciach, jak i karnawałowych zabawach - tak zachęca do swojego karnawałowego przepisu Monika Warchał, której przepis ujął jury oceniające nadesłane w styczniu propozycje.
- Przygotowanie rollsów nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych. Można je zrobić wcześniej i przechować w lodówce, co zaoszczędzi nasz czas w dniu imprezy – zaznacza Monika Warchał.
Przepis na szpinakowe rollsy
Składniki
- 450 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- 1 opakowanie serka śmietankowego
- 300 g łososia wędzonego w plastrach
- 2 łyżeczki chrzanu
- sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Szpinak należy rozmrozić i odcisnąć na sicie. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka połączyć z mąką, szpinakiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać sól i pieprz do smaku. Białka ubić i delikatnie połączyć z masą szpinakową.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia – wylać na nią ciasto i piec ok. 10 minut w temperaturze 200 st. C.
- Po upieczeniu wystudzić, delikatnie ściągnąć papier do pieczenia, posmarować serkiem, chrzanem, wyłożyć plastry łososia i zwinąć w rulon, który następnie należy zawinąć w folię spożywczą skręcając końcówki. Pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem pokroić w plastry.
Przepis znajdzie się na styczniowej karcie kalendarza kulinarnego na 2026 rok, który będzie wydawnictwem podsumowującym tegoroczny konkurs. Z kolei do końca lutego można przesyłać przepisy na zimowe obiadki.
- Zimą organizm potrzebuje pożywnych i treściwych dań. Powinny rozgrzewać, sycić i wzmacniać. Czekamy na takie propozycje i zapraszamy do kulinarnej zabawy – mówi Iwona Małyska z Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
Propozycje przepisów można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem "Rudzkie Smaki".
Podsumowaniem każdej edycji konkursu "Rudzkie Smaki" jest kalendarz kulinarny. To wyjątkowa publikacja, składająca się z przepisów nadesłanych przez mieszkańców regionu. Często są to przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, wspomnienia smaków dzieciństwa czy okolicznościowych wizyt u babci. Co miesiąc najlepsze propozycje są nagradzane i to właśnie one są prezentowane w kolejnym wydaniu kalendarza.
– Wydaliśmy kalendarz na 2025 rok, w którym znalazły się przepisy laureatów poszczególnych miesięcy z 2024 r. Zachęcam do udziału w tegorocznej edycji konkursu – dodaje Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Może Cię zainteresować:
Kierowca autobusu 121 zatrzymany w Rudzie Śląskiej. Pasażerka zgłosiła jego dziwną jazdę

Może Cię zainteresować:
Znów potrącenia w Rudzie Śląskiej. W środę dwa - w Rudzie i w Halembie

Może Cię zainteresować: