Na majowej karcie kalendarza znajdzie się przepis Bożeny Skupin na grillowane polędwiczki, z kolei smakiem czerwca zostało ciasto cytrynowe, zaproponowane przez Joannę Nowak. Teraz czas na lipiec i sierpień, czyli smaki wakacji.
– W letnie miesiące propozycje do kalendarza są dowolne. Można podzielić się kulinarnymi wspomnieniami z wakacji - przepisami na wytrawne dania, sałatki czy zupy lub słodkie desery albo ciasta – mówi Iwona Małyska z rudzkiego magistratu. - Smakami wakacji mogą być egzotyczne potrawy, jak i te na bazie warzyw czy owoców z naszego ogródka, w którym wypoczywamy.
A oto zwycięskie przepisy maja i czerwca:
Polędwiczki z grilla
Składniki:
- 1 polędwica wieprzowa
- boczek surowy wędzony w plastrach
- cukinia
- liście świeżej szałwii
- ząbki czosnku, sól, pieprz
Przygotowanie:
Polędwicę kroimy na plastry grubości ok. 2 cm, rozbijamy lekko dłońmi, solimy i pieprzymy z obu stron. Cukinię myjemy, kroimy na cienkie plastry, ząbki czosnku również kroimy na cienkie plastry. Na każdy kawałek mięsa kładziemy po 2 – 3 plasterki czosnku, plaster cukinii i listek szałwii. Owijamy plastrem boczku i kładziemy na rozpalony ruszt. Grillujemy z obu stron ok. 15 – 20 minut. Podajemy z sosem tzatziki.
Ciasto cytrynowe
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy, dodajemy cukier, dalej ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze przez chwilę. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, delikatnie mieszając. Masę przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C około 20 minut. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Składniki na masę:
- 2,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 125 g margaryny
- 2 cytryny
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Cytryny dokładnie myjemy w gorącej wodzie, ścieramy skórkę na tarce i wyciskamy sok. Łączymy sok ze skórką cytrynową, Do naczynia z sokiem dodajemy pół szklanki wody i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy cukier i margarynę, doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody z margaryną wlewamy sok z mąką i chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Biszkopt kroimy na połowę. Na jedną wlewamy jeszcze ciepłą masą i przykrywamy drugim ciastem. Wierzch dekorujemy polewą cytrynową i czekoladą. Przed podaniem ciasto schładzamy w lodówce.
Przepisy można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem "Rudzkie Smaki".
Główną nagrodą w konkursie jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, a laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają dodatkowo najnowszą książkę dr hab. Doroty Świtały-Trybek pt. "Dobra rada złota warta, czyli porady dla śląskiej gospodyni" Z ponad 600 różnymi poradami dla gospodyń domowych.
Może Cię zainteresować:
Armeriter daniem stycznia. X edycja konkursu "Rudzkie Smaki"
Może Cię zainteresować: