Rudzkie Smaki - etap wakacyjny. Podzielcie się przepisami na pyszności

Sześcioro laureatów do kalendarza "Rudzkie Smaki" już wyłonionych, teraz czas na propozycje potraw wakacyjnych. Potrawy lipca i sierpnia zostaną wybrane we wrześniu, a przepisy można przesyłać do końca sierpnia.

internet
Pyszności z grilla - proste w przygotowaniu polędwiczki

Na majowej karcie kalendarza znajdzie się przepis Bożeny Skupin na grillowane polędwiczki, z kolei smakiem czerwca zostało ciasto cytrynowe, zaproponowane przez Joannę Nowak. Teraz czas na lipiec i sierpień, czyli smaki wakacji.

– W letnie miesiące propozycje do kalendarza są dowolne. Można podzielić się kulinarnymi wspomnieniami z wakacji - przepisami na wytrawne dania, sałatki czy zupy lub słodkie desery albo ciasta – mówi Iwona Małyska z rudzkiego magistratu. - Smakami wakacji mogą być egzotyczne potrawy, jak i te na bazie warzyw czy owoców z naszego ogródka, w którym wypoczywamy.

A oto zwycięskie przepisy maja i czerwca:

Polędwiczki z grilla

Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa
  • boczek surowy wędzony w plastrach
  • cukinia
  • liście świeżej szałwii
  • ząbki czosnku, sól, pieprz

Przygotowanie:

Polędwicę kroimy na plastry grubości ok. 2 cm, rozbijamy lekko dłońmi, solimy i pieprzymy z obu stron. Cukinię myjemy, kroimy na cienkie plastry, ząbki czosnku również kroimy na cienkie plastry. Na każdy kawałek mięsa kładziemy po 2 – 3 plasterki czosnku, plaster cukinii i listek szałwii. Owijamy plastrem boczku i kładziemy na rozpalony ruszt. Grillujemy z obu stron ok. 15 – 20 minut. Podajemy z sosem tzatziki.

Ciasto cytrynowe

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy, dodajemy cukier, dalej ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze przez chwilę. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, delikatnie mieszając. Masę przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C około 20 minut. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

Składniki na masę:

  • 2,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g margaryny
  • 2 cytryny
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Cytryny dokładnie myjemy w gorącej wodzie, ścieramy skórkę na tarce i wyciskamy sok. Łączymy sok ze skórką cytrynową, Do naczynia z sokiem dodajemy pół szklanki wody i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy cukier i margarynę, doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody z margaryną wlewamy sok z mąką i chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Biszkopt kroimy na połowę. Na jedną wlewamy jeszcze ciepłą masą i przykrywamy drugim ciastem. Wierzch dekorujemy polewą cytrynową i czekoladą. Przed podaniem ciasto schładzamy w lodówce.

Przepisy można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem "Rudzkie Smaki".

Główną nagrodą w konkursie jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, a laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają dodatkowo najnowszą książkę dr hab. Doroty Świtały-Trybek pt. "Dobra rada złota warta, czyli porady dla śląskiej gospodyni" Z ponad 600 różnymi poradami dla gospodyń domowych.

Armeriter - czyli coś pysznego z czerstwej bułki

Może Cię zainteresować:

Armeriter daniem stycznia. X edycja konkursu "Rudzkie Smaki"

Autor: Jacek Skorek

08/02/2023

Śląskie smaki 2022 w kalendarzu

Może Cię zainteresować:

Kalendarz "Rudzkich smaków" gotowy

Autor: Jacek Skorek

03/01/2023

Subskrybuj rudzianin.pl

google news icon