Smakiem października została lasagne z grzybami według przepisu Iwony Wieczorek. Smak listopada zostanie wybrany z propozycji na ciepłe, rozgrzewające danie na chłodne, jesienne dni, a smak grudnia -tradycyjnie - będzie potrawą lub smakołykiem na świąteczny stół.
– Dwa ostatnie smaki chcemy wybrać już na początku grudnia, tak aby zdążyć z wydaniem kalendarza z przepisami laureatów przed Nowym Rokiem - mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. - Będzie to już dziewiąty kalendarz kulinarny z potrawami mieszkańców naszego regionu.
Październikowym smakiem została lasagne z grzybami leśnymi. Na przygotowanie tego dania istnieje bardzo wiele sposobów. Tym razem dodatkiem do farszu są leśne grzyby, a zamiast płatów makaronu autorka przepisu wykorzystała plastry selera.
- W przepisie makaron zastąpiłam selerem, który wspaniale komponuje się z grzybami, a lasagne ma ciekawy, niepowtarzalny smak – mówi Iwona Wieczorek, autorka wybranego do kalendarza przepisu.
Przepis na smak października
Lasagne z selera z mięsem i leśnymi grzybami
Składniki dla 4 osób:
- 1 duży seler
- 1 cebula średniej wielkości
- 200 g najlepiej świeżych leśnych grzybów
- 300 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe lub drobiowe)
- 250-300 g passaty lub sosu pomidorowego
- tarty ser (np. cheddar lub mozzarella) - ilość wg własnych preferencji w zależności czy każdą warstwę mięsa będziemy posypywać serem czy tylko ostatnią
- 1 łyżeczka zielonej czubricy lub spora garść posiekanej świeżej natki pietruszki
- ½ - ¾ łyżeczki czerwonej papryki (można zmieszać słodką i ostrą)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Umyty seler obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
- Grzyby czyścimy i kroimy w plasterki lub grubą kostkę.
- W garnku zagotowujemy wodę z ½ łyżeczki soli. Wkładamy plastry selera i gotujemy na półtwardo (około 5-7 minut). Odcedzamy i odkładamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę aż się zeszkli, dodajemy grzyby oraz czubricę (lub zieloną pietruszkę), sól i pieprz. Smażymy aż woda odparuje. Przekładamy do miski.
- Następnie na patelni smażymy mięso, przyprawiamy papryką, solą i pieprzem. Przekładamy do miski z grzybami i mieszamy.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i układamy ciasno warstwę selera tak, aby plasterki nachodziły jeden na drugi. Smarujemy passatą pomidorową. Wykładamy mięso z grzybami, posypujemy tartym serem. Następnie układamy kolejne 1-2 warstwy. Ostatnią warstwą powinna być passata. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 *C. Lasagne pieczemy około 40 minut. Posypujemy tartym serem i wkładamy ponownie do nagrzanego, ale wyłączonego piekarnika do momentu aż ser się roztopi. Lasagne kroimy na kawałki i podajemy na ciepło.
– Cieszymy się, że mieszkańcy chcą brać udział w naszym konkursie i chętnie dzielą się swoimi przepisami. Przed nami jubileuszowa, X edycja konkursu „Rudzkie Smaki", mam nadzieję, że również spotka się z szerokim zainteresowaniem – mówi Iwona Małyska.
Przepisy do listopadowej i grudniowej edycji można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki".
Może Cię zainteresować:
"Rudzkie Smaki" - wrzesień
Może Cię zainteresować: