Przepis na pleśniak nadesłała Anna Duszyńska. To proste w przygotowaniu, acz pyszne ciasto można przygotować na kilka sposobów. Jego bazą są dwa rodzaje ciast kruchych - jasne i ciemne oraz beza. Pozostałe składniki - to już inwencja własna. Można dać dżem z czarnej porzeczki, wiśniowy, śliwkowy lub powidła śliwkowe oraz inne dodatki. Autorka zwycięskiego przepisu dodaje jeszcze jeden składnik – orzechy włoskie, które w połączeniu z ciemnym ciastem i powidłami śliwkowymi dają wypiekowi wyśmienity smak i aromat.
Oto przepis:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 5 żółtek,
- 250 g margaryny lub masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- duża łyżka kakao.
Nadzienie:
- słoiczek powideł śliwkowych,
- 200 g orzechów włoskich,
- 1 - 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 1 szklanka cukru,
- 5 białek.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i siekamy z margaryną i pięcioma żółtkami (białka odstawiamy). Dodajemy pół szklanki cukru i wyrabiamy kruche ciasto. Dzielimy na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej mniejszej dodajemy kakao i ponownie ugniatamy. Trzy kawałki ciasta schładzamy w lodówce około godziny. Większą część rozwałkowujemy i rozkładamy na blaszce. Na cieście rozprowadzamy powidła i posypujemy posiekanymi orzechami. Następnie na tarce o dużych oczkach ścieramy pozostałe jasne ciasto. Na nie ścieramy na tarce czekoladę, a następnie wykładamy ubitą z cukrem pianę. Na koniec ścieramy ciasto z kakao. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 45 - 50 minut.
Do końca października można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy na wykorzystanie grzybów leśnych.
– Październik to sezon na grzyby, a tegorocznej jesieni mamy w polskich lasach ogromny ich urodzaj. Dlatego zachęcam do podzielenia się swoimi sposobami na ich wykorzystanie w kuchni – mówi Iwona Małyska.
Receptury na grzybowe potrawy można wysłać mailem na adres media@ruda-sl.pl z dopiskiem „Rudzkie Smaki” do 31 października br.