Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym smakiem grudnia w Rudzie Śląskiej

Rudzkie Smaki to popularny konkurs dla smakoszy, który promuje kulinarne perełki regionu. Siódma edycja właśnie dobiegła końca. Smakiem grudnia zostały śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym, a listopada - krem z białej fasoli!

Zwycięskie przepisy nadesłały Anna Król i Weronika Chilmon. Przypomnijmy, że mieszkańcy Rudy Śląskiej biorący udział w konkursie przez cały rok mogli przesyłać swoje ulubione przepisy. Teraz każdy może je odtworzyć, ponieważ tradycyjnie receptury wszystkich laureatów zostały zebrane w kalendarzu kulinarnym na 2021 rok, wydanym przez rudzki magistrat. Kalendarz trafi do mieszkańców jeszcze w tym roku.

Laureatami tegorocznej edycji i autorami przepisów, które znalazły się w siódmym wydaniu kalendarza kulinarnego, są:

  • Janina Gurgacz,
  • Aleksandra Majewska,
  • Barbara Skuta,
  • Marta Lip-Kornatka,
  • Marta Szudeja,
  • Agnieszka Wyciślik,
  • Teresa Chlubek,
  • Agnieszka Gross,
  • Barbara Podgórska,
  • Beata Kocur,
  • Anna Król
  • Weronika Chilmon.

W przygotowanie publikacji włączyły się panie Barbara Rolnik i Beata Dunajewska z Zespołu Szkół nr 2 oraz pani Anna Rolnik, które przygotowały wszystkie zwycięskie potrawy, aby wykonać ich fotografie do kalendarza.

Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2021 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają w tej edycji książkę kucharską „Kulinarne nawigacje - wegetariańska kuchnia domowa” autorstwa Agnieszki Jasińskiej – zachęca Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Książka zawiera ponad 100 wegetariańskich przepisów na bazie polskich produktów. Znajduje się w niej wiele pomysłów na to, jak urozmaicić swoją dietę, by jeść więcej warzyw i owoców.

Książka przedstawia pomysły wykorzystania jednego produktu na 4 różne sposoby w wersji na słodko lub słono oraz w wersji pieczonej, duszonej i gotowanej. Ponadto z wprowadzenia dowiecie się, jak dobrze wyposażyć swoją spiżarnię, by łatwo i szybko przygotować ulubione dania. Wyjaśniam również, jak wybrać najlepszy sprzęt do kuchni – zdradza Agnieszka Jasińska, autorka książki.

Do końca stycznia można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy na zimowe ciasto. Z czym kojarzą się wam zimowe smakołyki? Ze smakiem piernika, makiem, czekoladą, a może kokosem przypominającym śnieg, albo białym lukrem, który lśni na cieście jak tafla lodu? Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

Zupa–krem z białej fasoli

Składniki:

Wywar:

  • duża porcja rosołowa,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • ½ selera średniej wielkości,
  • ok. 10 cm kawałek pora,
  • 3 liście laurowe,
  • sól i pieprze do smaku.

Warzywa obieramy, myjemy. Mięso płuczemy. Do zimnej wody wkładamy porcję rosołową, zagotowujemy, dodajemy warzywa i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Przecedzamy.

Pozostałe:

  • 30 dag fasoli białej (na 3 porcje),
  • 2 łyżki majeranku, sól, pieprz,
  • natka pietruszki lub koperku,
  • grzanki, oliwa, czosnek.

Przygotowanie:

Fasolę myjemy i moczymy minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc. Bez odcedzania dodajemy 2 ziemniaki i gotujemy około 40 minut. Po ugotowaniu miksujemy wraz z marchewką z wywaru i dodajemy do zupy. Przyprawiamy majerankiem, posypujemy pietruszką lub koperkiem. Podajemy z grzankami posmarowanymi oliwą i natartymi czosnkiem. Wersja wegetariańska jest oczywiście bez porcji rosołowej.

Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym

Składniki:

  • 700 g solonych płatów śledziowych,
  • mleko.

Śledzie moczymy w mleku około 2 godzin aż stracą swą słoność. Wyjmujemy i kroimy na 1,5 cm kawałki.

Sos:

  • 200 g gęstej śmietany,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 kopiasta łyżeczka bardzo ostrej musztardy,
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • duża szczypta curry (można pominąć),
  • 1 średnia cebula,
  • pieprz mielony do smaku.

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Kawałki śledzi mieszamy z sosem i odstawiamy na 24 godziny do przegryzienia.

Smacznego!

Subskrybuj rudzianin.pl

google news icon