Smakiem lutego - naleśniki. Do końca marca można wysyłać propozycje deserów na świąteczny stół

Dobre na śniadanie, obiad i kolację. A nawet na deser. Naleśniki są proste i szybkie w przygotowaniu, a na dodatek - pozwalają na sporo własnej inwencji w kwestii nadzienia. W lutym zwyciężyły te autorstwa Marii Popendy.

UM Ruda Śląska
Smakiem lutego - naleśniki

Naleśniki imbirowe oraz nadziane porem i pieczarkami zostały smakiem lutego. Najlepszy zdaniem jury przepis w konkursie "Rudzkie Smaki" nadesłała Maria Popenda.

- Ciasto naleśnikowe powinno być odpowiednio gęste, bez grudek, należy je smażyć je na gorącej patelni po „odpoczywaniu” – zdradza autorka przepisów. – Ciasto przygotowujemy na bazie mleka i wody gazowanej lub śmietanki albo piwa. Jeżeli naleśniki mają być pulchne - do mąki dodajemy proszek do pieczenia.

Naleśniki imbirowe

Ciasto:

  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • ¾ szklanki maki,
  • 2 łyżki rumu,
  • 1 łyżka zmielonego imbiru.

Przygotowanie:

Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, mąkę, rum i imbir. Mieszamy. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę, łączymy z ciastem, delikatnie mieszamy. Smażymy na gorącym oleju. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane sokiem wiśniowym.

Naleśniki z porem, pieczarkami i żółtym serem

Ciasto:

  • 1 jajko,
  • 150 ml mleka,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 100 g mąki.

Farsz:

  • 1 por,
  • 100 g pieczarek,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 150 g sera żółtego,
  • 1 jajko,
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz,
  • około ½ szklanki mleka, pęczek pietruszki.

Por siekamy, smażymy na maśle kilka minut, dodajemy pieczarki, smażymy kolejne kilka minut, dodajemy mąkę i mleko. Dusimy około 10 minut, studzimy. Dodajemy ¾ startego żółtego sera, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Naleśniki smarujemy nadzieniem, składamy jak krokiety, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy resztą żółtego sera i zapiekamy przez pół godziny. Po upieczeniu posypujemy posiekane natką pietruszki.

Marzec z kolei poświęcony jest daniom i deserom na świąteczny, wielkanocny stół. Przepisy można przysyłać do rudzkiego magistratu do końca bieżącego miesiąca.

– Wielkanoc tuż, tuż i z pewnością już zastanawiamy się, czym ugościć i zaskoczyć bliskich, by rodzinne święta były radosnymi spotkaniami przy stole – mówi Iwona Małyska z Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta Ruda Śląska.

Propozycje można wysyłać do końca marca br. na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres magistratu z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

Autorzy zwycięskich przepisów, obok głównej nagrody, którą jest publikacja w kalendarzu kulinarnym, otrzymają w tym roku najnowszą książkę Doroty Świtały-Trybek pt. „Dobra rada złota warta, czyli porady dla śląskiej gospodyni”. Autorka zawarła w książce ponad 600 różnych porad dotyczących prowadzenia gospodarstwa domowego. Wskazówki te oparte są na materiałach z XIX i pierwszej połowy XX wieku, ale wiele z nich jest nadal aktualnych.

Subskrybuj rudzianin.pl

google news icon