Naleśniki imbirowe oraz nadziane porem i pieczarkami zostały smakiem lutego. Najlepszy zdaniem jury przepis w konkursie "Rudzkie Smaki" nadesłała Maria Popenda.
- Ciasto naleśnikowe powinno być odpowiednio gęste, bez grudek, należy je smażyć je na gorącej patelni po „odpoczywaniu” – zdradza autorka przepisów. – Ciasto przygotowujemy na bazie mleka i wody gazowanej lub śmietanki albo piwa. Jeżeli naleśniki mają być pulchne - do mąki dodajemy proszek do pieczenia.
Naleśniki imbirowe
Ciasto:
- 3 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżka cukru,
- ¾ szklanki maki,
- 2 łyżki rumu,
- 1 łyżka zmielonego imbiru.
Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, mąkę, rum i imbir. Mieszamy. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę, łączymy z ciastem, delikatnie mieszamy. Smażymy na gorącym oleju. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane sokiem wiśniowym.
Naleśniki z porem, pieczarkami i żółtym serem
Ciasto:
- 1 jajko,
- 150 ml mleka,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 100 g mąki.
Farsz:
- 1 por,
- 100 g pieczarek,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki mąki,
- 150 g sera żółtego,
- 1 jajko,
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz,
- około ½ szklanki mleka, pęczek pietruszki.
Por siekamy, smażymy na maśle kilka minut, dodajemy pieczarki, smażymy kolejne kilka minut, dodajemy mąkę i mleko. Dusimy około 10 minut, studzimy. Dodajemy ¾ startego żółtego sera, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Naleśniki smarujemy nadzieniem, składamy jak krokiety, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy resztą żółtego sera i zapiekamy przez pół godziny. Po upieczeniu posypujemy posiekane natką pietruszki.
Marzec z kolei poświęcony jest daniom i deserom na świąteczny, wielkanocny stół. Przepisy można przysyłać do rudzkiego magistratu do końca bieżącego miesiąca.
– Wielkanoc tuż, tuż i z pewnością już zastanawiamy się, czym ugościć i zaskoczyć bliskich, by rodzinne święta były radosnymi spotkaniami przy stole – mówi Iwona Małyska z Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta Ruda Śląska.
Propozycje można wysyłać do końca marca br. na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres magistratu z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.
Autorzy zwycięskich przepisów, obok głównej nagrody, którą jest publikacja w kalendarzu kulinarnym, otrzymają w tym roku najnowszą książkę Doroty Świtały-Trybek pt. „Dobra rada złota warta, czyli porady dla śląskiej gospodyni”. Autorka zawarła w książce ponad 600 różnych porad dotyczących prowadzenia gospodarstwa domowego. Wskazówki te oparte są na materiałach z XIX i pierwszej połowy XX wieku, ale wiele z nich jest nadal aktualnych.