Kto jeszcze nie spróbował - koniecznie powinien posmakować chleba z rudzkiego piekaroka. Stałym bywalcom nie trzeba reklamować jego wyjątkowego smaku. Okazja do degustacji będzie już w najbliższą sobotę, 25 maja. Impreza rozpocznie się o godzinie 11.00 i potrwa do 13.30.
- Kiedyś gospodynie z pobliskiego familoka wyrabiały ciasto w domu i zanosiły je w specjalnych foremkach do wypieku w piekaroku. Dzisiaj ten obiekt służy nam do okazyjnych spotkań i prezentacji – mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
Piknik rozpocznie się opowieścią Krzysztofa Gołąba – dyrektora Muzeum Miejskiego im. Maksymiliana Chroboka w Rudzie Śląskiej, o historii powstania zabytkowego pieca oraz dzieje miejsca, w którym się znajduje, czyli terenu dawnego dworu w Rudzie. Będzie można wysłuchać też ciekawostek o życiu i pracy pszczół oraz nabyć słoiczek miodu z lokalnej pasieki Pasjonata.
Dla najmłodszych przewidziano warsztaty kreatywne - własnoręczne przygotowywanie prezentów dla mam z okazji zbliżającego się ich święta. Będzie też można spróbować prania na waszbrecie i szpanowania prania.
Rudzki piekarok mieści się przy ulicy Bujoczka 24 w Rudzie. Kolejne spotkanie przy piecu chlebowym magistrat planuje zorganizować w trakcie wakacji.
Może Cię zainteresować:
Bezpłatne badania i profilaktyka, czyli Biała Sobota w Rudzie Śląskiej
Może Cię zainteresować:
Grzegorz Tobiszowski zawieszony w PiS. To decyzja prezesa
Może Cię zainteresować: