"Ofiaruję mojej dziewczynie... rodzynki, krewetki, mandarynki" - śpiewał Piotr Klatt z grupy Róże Europy. Ofertę w podobnym tonie i smaku można spotkać w nowobytomskim Druid Pubie. Pieczony łosoś z włoskim risotto bianco na białym winie z brokułem, do tego gratis koktail z krewetek - z pewnością przyda pikanterii temu wyjątkowemu wieczorowi. Dla fanów tradycyjnej kuchni - typowo niedzielnej - rolada z kluskami i modrą kapustą plus rosół z nudlami.
Jeszcze bardzie romantycznie, przynajmniej w nazwach potraw - wygląda oferta KarmaMa Bistro i Zioło. Sycylijska przekąska z wołowiny z groszkiem - Arancini al ragu, przystawka z krewetkami lub krem z selera z wędzonym jabłkiem i salsą paprykową, a na deser mus czekoladowy z goździkami i truskawkami, waniliowy mus z truskawek i białej czekolady czy mini beza Pavlova z lemon curd i świeżymi owocami - od samego czytania kubki smakowe zaczynają wariować. Jako danie główne - pierś z kaczki pieczona z mango, owoce morza z ryżem czy dla wegan - imbirowe kotlety z tofu i soczewicy z sałatką z mandarynek i orzechów oraz puree kalafiorowym...
Wiśniowy sad z kolei proponuje zakochanym krem z czerwonej kapusty z czipsami ziemniaczanymi i polędwicę z dorsza z paprykową kruszonką podaną z dyniowym risotto i kompresowanym ogórkiem lub selerowy krupnik z kaszą gryczaną i polędwiczkę wieprzowa z ziołową kruszonką podaną z puree z kalarepy i jabłka oraz glazurowanym burakiem.
Tu Lis Ma Nore Cafe - zachęca do spróbowania swoich słodkości - mufinek red velvet z kremem maślanym, tartaletkek ze słonym karmelem, fistaszkami i czekoladą, wersji lemon curd z bezą, serniczka malinowego z chilli oraz trufli czekoladowo-rumowych.
Smacznego!