Piknik przy piekaroku w Rudzie Śląskiej
Wczoraj, 20 maja, miał miejsce event dla miłośników tradycji i dobrych wypieków. W dzielnicy Ruda przy ulicy Bujoczka goście mogli spróbować świeżego chleba wypiekanego na naturalnym zakwasie w starym piecu z przełomu XIX i XX wieku. Chętnych nie brakowało.
- Piekarok przy ul. Bujoczka powstał około 1900 roku. Chleb wypiekano w nim do lat 50. ubiegłego wieku. Składa się z przedsionka i pieca - tłumaczą urzędnicy miejscu. - Piekaroki były nieodłącznym elementem XIX-wiecznych familoków. Z czasem ulegały zniszczeniu lub wykorzystywano je do innych celów niż piekarnicze - dodają.
Oprócz degustacji odbyła się także prelekcja o dworze w Rudzie. Opiekunowie pasieki Pasjonata opowiedzieli natomiast o życiu pszczół i zaprezentowali swoje miody. Dla dzieci przygotowano warsztaty artystyczne. Goście mogli też zobaczyć, jak prało się na waszbrecie i szpanowało. Jeśli nie udało się Wam uczestniczyć w sobotniej imprezie, nic straconego. W czasie wakacji ma odbyć się kolejne takie wydarzenie. Jak zapowiada naczelnik Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Krzysztof Piecha, kolejne spotkanie przy piekaroku jest planowane na 1 lipca w ramach święta "Kierunek GZM".