– Cieszymy się, że mieszkańcy chcą brać udział w naszym konkursie i chętnie dzielą się swoimi przepisami. Zamykamy jedenastą już edycję konkursu "Rudzkie Smaki" – mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
Przepisem na październik jury wybrało parmigianę, czyli zapiekankę z bakłażana przekładanego pomidorami i parmezanem. Swoim sposobem na to danie podzieliła się pani Anna z Zabrza.
– Przygotowuję zapiekankę ze świeżych pomidorów, ale można też wykorzystać pomidory z puszki, szczególnie poza sezonem – mówi autorka przepisu. – Można też dodać ser mozzarella pokrojony w plastry.
Przepis na parmigianę - smak października
Składniki:
- 4 średniej wielkości bakłażany
- 6 dużych, dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów pelati
- 200 g startego parmezanu
- 3 łyżeczki oregano
- oliwa z oliwek, 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oregano, świeża bazylia
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy, kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm, solimy i odstawiamy na 0,5 godziny. Osuszamy. Plastry bakłażana można obsmażyć na oliwie z obu stron, ale niekoniecznie. Pomidory kroimy na plastry o podobnej grubości. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy plastry bakłażana, smarujemy je oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie układamy plastry pomidorów, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy oregano i parmezanem. Powtarzamy czynność, układając drugą i trzecią warstwę tych składników. Ostatnią warstwą powinien być ser, którym obficie posypujemy wierzch potrawy. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 30 – 40 minut (jeśli ser zacznie za bardzo się rumienić, zapiekankę można przykryć folią aluminiową). Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut do zastygnięcia. Parmigianę podajemy ze świeżym pieczywem, udekorowaną listkami świeżej bazylii.
Smaki listopada i grudnia
– Dwa ostatnie smaki chcemy wybrać już na początku grudnia, tak aby zdążyć z wydaniem kalendarza z przepisami laureatów przed Nowym Rokiem - mówi Iwona Małyska. - Będzie to już jedenasty kalendarz kulinarny z potrawami mieszkańców naszego regionu.
Zadanie na listopad, to przepis na ajntopf, z kolei grudniowe - tradycyjnie - przysmak na wigilijny stół.
Przepisy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem "Rudzkie Smaki".
Może Cię zainteresować:
Wypadek na Gościnnej w Rudzie Śląskiej. 21-latka wpadła w poślizg
Może Cię zainteresować: